Stresující rok za sebou mají všichni školou povinní, kteří museli v květnu a v červnu projít všemi částmi státní závěrečné zkoušky. Platí to i pro kuchaře a číšníky.
Závěrečná zkouška tříletého oboru Kuchař-číšník obnášela tyto úkoly: tvorbu vylosovaného pokrmu, číšnickou část, prezentaci vlastní gastronomické závěrečné práce a ústní zkoušku. Nechyběla ani písemná část. Ladění detailů se týkalo hlavně aranžování pokrmů na talíři. I když jsou zdejší kuchaři ještě junioři, jejich učitelé trvají na tom, že takzvaný plating je důležitou součástí jejich práce. Na co se dívat ale bylo po celou dobu zkoušek – pedagogové totiž svoje svěřence sledují v akci několik dní. Chuť toho, co nakonec předloží na talíři, přitom to paradoxně není to nejdůležitější. Tím je schopnost prokázat, že žáci opravdu rozumí všem částem svého řemesla.
Všem našim úspěšným absolventům přejeme hodně štěstí, ať už osobním či pracovním životě, popřípadě v dalším studiu.