Úspěšný týden měli za sebou naši šikovní žáci oboru Kuchař/Číšník, kteří nás v měsíci květu reprezentovali hned na dvou gastronomických soutěžích v jednom týdnu!
15.5.2024 Bohumín
V úterý 14. 5. 2024 se vydala třída 2. KC v doprovodu paní učitelek odborného výcviku Lenky Sláčalové a Adriany Šafářové na dvoudenní výlet do Bohumína. Po strastiplné a spletité cestě vlakem 🚂 (kterou si i tak všichni moc užili) docestovali úspěšně do hornoslezské obce Dolní Lutyně. Krásné počasí jim přálo ☀️ celou cestu a ubytování v penzionu Lutena jim poskytlo dočasný azyl.
Pod záštitou města Bohumín a Moravskoslezského kraje se ve středu 15. 5. 2024 ráno na náměstí v Bohumíně konal 3. ročník Bohumínského grilování.♨️ Pořádající školou byla Střední škola Bohumín a do soutěže v přípravě pokrmů na grilu se zapojili žáci škol s gastronomickými obory. Mezi nimi nemohla chybět i ta naše!
Po dlouhých přípravách a tréninzích na tuto soutěž, předvedli naši žáci bravurní grilovací techniku. Jako pokrm si připravili klobásu v bránici s pitou připravovanou na místě, dvěma saláty (z pečených paprik s cizrnou a s tzatziki). Na přípravu měli soutěžící JEN 15 minut a poté následovala příprava před zraky porotců, na kterou měli 45 minut. Mezi porotci nechyběl šéfkuchař Baltaci provozů Michal Buček, 👨🍳 který je rovněž odchovancem této střední školy a na svá studentská léta má krásné vzpomínky. Proto neodmítl tuto srdcovou záležitost a zhostil se porotcovské židle. Dopolední program pro veřejnost byl doplněn rovněž o ukázku a workshop ostatních oborů školy – zkrášlit se tak návštěvníci mohli u kadeřnice či kosmetičky, navštívit expozici železničářů či nahlédnout pod ruky elektrikářů.
To, že si naši žáci soutěž užili, si můžete ověřit z fotek, ze kterých čiší dobrá a přátelská nálada. Z Bohumína si odvezli krásné 3. místo!
GRATULUJEME NAŠIM ŽÁKŮ KE KRÁSNÉMU 3. MÍSTU A JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJEME ZA PŘÍKLADNOU REPREZENTACI ŠKOLY.
TAK ZASE ZA ROK, BOHUMÍNE, ✨ AHOJ!
18.5.2024 Kroměříž – Chutě Zlínského kraje
Ve stejný týden, ale o tři dny později, se naši žáci z 3. KC za pedagogického dozoru učitelky odborného výcviku Adriany Šafářové a odborníka z praxe Přemysla Bílka 👨🍳 vydali reprezentovat naši školu na významnou gastronomickou soutěž do Kroměříže – na Mistrovství Zlínského kraje středních škol ve vaření. 🍽️🔪 Pořadatelem dvoudenní akce byl Zlínský kraj a na návštěvníky CHUTÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE, jak se akce jmenovala, čekal lákavý program, foodtrucky, prodejci regionálních potravin a bohatý doprovodný program, jako Live Cooking Show šéfkuchař Romanem Paulusem, řemeslný jarmark a zmiňovaná soutěž začínajících talentovaných kuchařů ze sedmi středních škol.
Zažít atmosféru moderované a mediálně prezentované soutěže, kde je potřeba zachovat chladnou hlavu a vydat ze sebe to nejlepší před zraky stovek návštěvníků, nebylo nic pro slabé povahy. Tématem soutěže a povinnou surovinou na přípravu byla 🥩 vepřová krkovice. Naši žáci si ji připravili jako grilovanou a obalenou ve Schwarzwaldské šunce, nadívanou fáší z krkovice se šťouchanými brambory uzenými kouřem z pilin. Vše zvládli na jedničku s hvězdičkou, a i když si zvolili opravdu složitý pokrm (jak na přípravu, tak i čas) a moderátorka soutěže paní Markéta Hrubešová je ještě rozptylovala zvídavými dotazy, tak plating zvládli v požadovaném čase. Výsledný pokrm zhodnoťte sami, že byl úžasný! ✨ Gastronomické akce tohoto typu a formátu jsou ideální příležitostí setkat se s profesionály z gastronomie, inspirovat se u nich a získat tak cenné kontakty i motivaci do dalšího vzdělávání, což je i směr naší školy. 👨🍳
Naši žáci, i přes opravdu složitý recept si z této krajské gastronomické premiéry odvezli nádherné 4. místo!