V pátek 4. října se studenti třídy 3. KC společně s paní mistrovou Lenkou Sláčalovou vydali do Prahy na přednášku Miluše Makó, která se konala v Green Table. Jednalo se o jednu z výher, které naši studenti obdrželi za umístění v TOP 10 soutěže STUDUJ GASTRO.
Po příjezdu do prostor Green Table nás srdečně přivítala šéfkuchařka Miluše Makó a manažerka podniku. Měli jsme možnost zúčastnit se velmi zajímavé přednášky na téma vegetariánství, udržitelnost a sezónní využití potravin, kterou vedla sama Miluše. Hovořila o umění vařit se zeleninou a o tom, jak je důležité znát nutriční hodnoty potravin, aby každé jídlo obsahovalo potřebné živiny. „Hledám alternativy, vytvářím iluzi – jako třeba u “no fish filé”, kde se unikátně zpracované tofu a brambory strukturou i chutí mění na klasickou bílou rybu. A když je doplníte o mořskou řasu, nerozeznáte fish od no fish! Navíc miluju kvalitní vína, soustředím se i na párování jídel a vína.“ říká Miluše.
Miluše Makó patří k zázrakům moderní české gastroscény. Pustila se odvážně na tenký led vegetariánského a veganského vaření a dokonale boří mýty o tom, že “bez masa” znamená “nudně”.
🌱 čerstvé, zdravé, lokální, sezónní a neskutečně chutné
Prostory Green Table jsou výjimečné nejen svou nabídkou, ale také přístupem k udržitelnosti. Miluše vysvětlilovala, jak v Green Table pěstují bylinky a saláty v hydroponní zahradě, což představuje hudbu budoucnosti v oblasti gastronomie. „Jsme takřka zero waste! A součástí Green Table je i coworkingový prostor,“ dodala. Její filozofie o podpoře lokálních a no waste postupů všechny velmi oslovila.
Po přednášce Miluše návštěvníky provedla celou restaurací, kde měli možnost nahlédnout i do kuchyně a vidět, jak “se kouzlí s veganskými surovinami”. Každý měl možnost ochutnat vybrané speciality a nápoje, které si všichni účastníci maximálně chválili. Celou akci zakončilo obdarování cenným darem a to – kuchařkou Rok v Green Table, která poslouží jako inspirace pro kulinářské dobrodružství.