V pátek 26. 1. se naši žáci třetího ročníku Kuchař- číšník setkali se šéfkuchařem skupiny Baltaci – Michalem Bučkem – který svou přítomost ve společnosti bude pravidelně prolínat i u nás – při praktické výuce (formou workshopů) našich studentů gastro oboru.
Během pátečního vaření se studenti zaměřili na přípravu živočišného proteinu oblíbenou technikou zpracování sous-vide, příloh a následném platingu. (Proč sous-vide? Díky nižší teplotě a delší době pošírování zůstanou pokrmy šťavnaté a zachovají si přirozenou chuť, jejich barva a aroma se přípravou ještě zintenzívní. Příprava sous – vide je navíc šetrná a v pokrmech jsou zachovány důležité vitamíny a minerály.)
Sous‑vide je metoda, kdy se jídlo uzavře bez vzduchu do plastového sáčku. 🍗 Poté se připravuje ve vodní nebo parní lázni s konstantní teplotou, mnohem nižší než je obvyklé, ale po delší dobu.
Michal pečlivě vysvětloval a ukazoval studentům jednotlivé kroky, vždy ochotně odpovídal na jejich otázky a byl neustále přítomen a připraven pomoci. Jeho nadšení přinášelo žákům nové inspirace a praktické tipy z provozů na světové úrovni, posilující tak jejich praktickou výuku díky jeho letité praxi. Jako zkušený šéfkuchař, který měl příležitost vařit pro čínského prezidenta i prezidenta USA, má širokou škálu znalostí a zkušeností, které může nabídnout. Posuďte sami, jak jim to šlo. 👇